Personal trainer avuksi harjoitteluun

Personal training on peräisin Amerikasta, jossa se alkoi yleistyä 1990-luvun alkupuolella. Ensimmäiset personal trainerit olivat menestyvien ja ikääntyvien filmitähtien henkilökohtaisia fyysisiä valmentajia. Kuuluisuuksista personal trainereita ensimmäisinä hyödynsivät Demi Moore, Bruce Willis ja Michael Douglas. Trainerit auttoivat näyttelijöitä valmentautumaan fyysisesti rankkoihin rooleihinsa. Jo tuolloiu jo jotkut huippu-urheilijat käyttivät myös personal trainereiden valmennuksia.

Suomeen personal training ajattelu tuli 90-luvun lopulla ja ensimmäinen koulutus oli Vierumäen urheiluopistossa vuonna 1997 ja sen järjesti FAF Finland Oy, joka tänäkin päivänä on tunnettu ja luotettava personal trainereiden kouluttaja.

Nyt 2000-luvulla personal trainereista on kova kysyntä. Ennen vain eliitin mahdollisuudesta on tullut jokaisen tavallisenkin kuntoilijan mahdollisuus. Nykyisin personal trainerin voi palkata kuka vain, joka haluaa tsemppausta omaan harjoitteluunsa. Personal trainerin kanssa voi tehdä yksilöllisen sopimuksen, joka määrää että kuinka usein henkilökohtausta ohjausta tarvitaan. Sopimus voi sisältää esimerkiksi kymmenen tunnin mittaista tapaamiskertaa. Tai ainoastaan muutaman kerran, joilla personal trainer kartoittaa harjoittelijan nykyisen kunnon, tavoitteet ja tekee harjoittelusuunnitelman. Suunnitelman toteuttaminen jää sitten harjoittelijan vastuulle. Joissain kuntokeskuksissa jäsenmaksuun kuuluu oma henkiökohtainen kunto-ohjaaja. Häntä on mahdollisuus tavata aina silloin kun apua tarvitsee.

Personal trainer tekee henkilökohtaista, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä kuntovalmennusta. Asiakassuhde alkaa aina siitä, että tehdään haastattelu, kuntotestaus ja analysoidaan ruokapäiväkirja. Sitten laaditaan henkilökohtaiset tavoitteet, johon harjoittelulla tähdätään; sekä lyhyen tähtäimen että pitkän tähtäimen tavoitteet. Personal Training palvelu sisältää kunto-ohjeiden lisäksi ravinto-ohjeita sekä ohjeita palautumiseen harjoittelusta. Tavoitteiden toteutumista testataan aina aika ajoin asiakassuhteen aikana tai viimeistään sen päättyessä. Personal training sopimuksen kesto voi olla parista kerrasta aina jatkuvaan asiakassuhteeseen saakka.

Personal training sopii kaikille. Aloittelijaa se auttaa alkuun pääsemisessä ja turvallisen liikunnan aloittamisessa. Kuntoilija saa varmasti uusia ideoita ja apua liikunnan tehostamiseen. Aktiiviliikkuja voi optimoida liikunnan, ravinnon ja levon. Personal Trainerin voi hankkia kuntokeskuksesta, liikuntapalveluja tarjoavan yrityksen kautta tai sitten aivan freelancerina, tietoja www.faf.fi.

Hyvä personal trainer on mukava persoona, joka sopii hyvin yhteen asiakkaansa kanssa. Hän osaa ottaa huomioon kunkin asiakkaan yksilönä ja ymmärtää jokaisen omat erityisvaatimukset. Hänellä on vaadittava koulutus ja myös ensiapukoulutus. Hänen on hyvä olla hieman elämää nähnyt, jotta hän osaa ottaa huomioon aikuisasiakkaan elämäntilanteen. Personal trainerin täytyy myös olla kannustava ja kiinnostunut asiakkaansa tavoitteiden täyttymisestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *