Hiihtäminen on monipuolista liikuntaa

Hiihtäminen on suomalaisten perustalvilajeja ja erittäin suosittu liikuntalaji aina kun lunta on tarpeeksi maassa ja ladut kunnossa. Maastohiihdossa on kaksi erilaista tyyliä, joilla eteneminen talvisissa metsissä sujuu tilanteesta riippuen. Latusukset ovat yleensä kapeammat kuin leveämmät hankisukset ja sauvoja on eripituisia riippuen siitä millä tyylillä mennään laduilla eteenpäin.

Perinteinen hiihtotyyli eli maastohiihto on se yleisin hiihtolaji Suomessa. Maastohiihdossa sukset ovat yleensä pitkät ja kapeat. Jos mennään laduilta syrjäisempiin metsiin hiihtämään, missä latuja ei ole tehty, käytetään yleensä leveämpiä suksia. Leveämmät sukset kannattavat paremmin umpihangessa eivätkä uppoa hankeen. Suksien lisäksi maastohiihdossa käytetään sauvoja kädessä, joilla lykitään eteenpäin laduilla tai pidetään itseä tasapainossa hankihiihdossa.

Maastohiihdossa on kaksi erilaista tyyliä, jolla yleensä matkataan koneellisesti tehdyillä laduilla. Luistelutyylissä suksilla luistellaan eteenpäin ja sauvoilla työnnetään molemmilla samanaikaisesti maahan ja vauhditetaan suksien luistelua. Tällä tyylillä pääsee todella nopeasti eteenpäin, mutta se kuluttaa lihakset nopeammin loppuun varsinkin ylämäissä käytettäessä. Perinteisessä hiihtotyylissä mennään koneella tehdyillä laduilla, jossa sukset liukuvat menosuuntaan kohtisuoraan. Sauvoilla työnnetään vauhtia joko ristityönnöin tai tasatyönnöin.

Perinteisen hiihdon eri hiihtotyylit

  • Vuorohiihto
  • Tasatyöntö
  • Yksipotkuinen tasatyöntö
  • Haarakäynti

Luistelussa käytetyt vapaat hiihtotyylit

  • Wassberg
  • Morgen
  • Kuokka
  • Sauvoitta
  • Vuoroluistelu

Hiihtolajeja on myös monia muita perinteisen maastohiihdon lisäksi. Laskettelu on lisännyt suosiotaan paljon viime vuosina ja Suomessa on avattu ja laajennettu monia laskettelukeskuksia. Vapaa-ajan ja siihen käytettävän rahan lisääntyessä hiihtokeskukset houkuttelevat koko ajan enemmän kävijöitä ja niihin panostetaan paljon. Majoituksessa panostetaan laatuun ja ihmiset haluavat jatkuvasti enemmän palveluita ja hyvä tasoisia majoitusvaihtoehtoja. Paras majoitus löytyy yleensä läheltä hiihtolatuja, kuten Rukahovin majoitus Rukalla. Keskeinen sijainti keskellä hiihtolatuja on iso etu, kun halutaan lähteä nopeasti hiihtolenkille omasta hotellista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *