Liikunta raskauden aikana

Raskaana ollessaan on tuplasti syytä kuntoilla. Kyseessä on oman hyvinvoinnin lisäksi vauvan hyvinvointi. Tottakai raskauden edetessä tulee vauhtia hidastaa sekä keventää raskaita harjoitteita. Liikunnan tehtävänä raskausaikana täytyy olla oman kunnon ylläpitäminen, mutta ei sen lisääminen.

Kun suunnittelee raskausajan kuntoilua, niin kannattaa muistaa että vartalo ja vartalon asento muuttuvat koko ajan. Täytyy olla avoimin mielin, ja muuttaa suunnitelmiaan sitä mukaa kun vartalo muuttuu. Joitakin liikkeitä täytyy jättää pois ja joitakin liikkeitä soveltaa hieman eri tavalla. Myös oma vireystila saattaa vaihdella reilustikin raskauden yhdeksän kuukauden aikana. Välillä tuntuu, että puhtia riittää vaikka mihin, ja taas välillä tuntuu, ettei jaksa mitään. Se on aivan normaalia ja omaa kehoaan täytyy kuunnella.

Kun kehon paino nousee, niin kehon tukirakenteet mukautuvat tähän muutokseen. Selän väsymistä esiintyy usein, varsinkin silloin jos selkää tukevat syvät vatsa- ja selkälihakset ovat heikot. Viidennellä raskauskuukaudella kehon painopiste on muuttunut niin paljon, että seisominen normaaliasennossa muuttuu. Nivelet löystyvät ja kipuilua saattaa esiintyä. Kivut ovat kuitenkin aivan normaaleja ja valmistavat äitiä synnytykseen. Liikunnalla ja venyttelyllä voidaan ehkäistä selkäkipuja.

Hapenkuljetuselimistöön tulee myös muutoksia raskaudesta. Sydämen tilavuus kasvaa ja hapenottokyky lisääntyy jopa 30 prosenttia. Hapenkulutus lisääntyy kasvavan kohdun ja kasvavien rintojen vuoksi ja sydämen ja hengityselimien lisääntyneen työtaakan vuoksi.  Äiti tarvitsee happea noin 15 prosenttia enemmän kuin normaalisti, siitä puolet menee sikiölle ja puolet äidille. Näistä syistä raskausajan liikunnassa tulee aina tarkkailla omaa sykettään ja se ei saa nousta yli 150 lyöntiin minuutissa. Toki tässäkin kannattaa muistaa jokaisen yksilöllisyys, joten ehdoton raja tämä ei ole.

Ensimmäisen raskauden kolmanneksen aikana on usein väsymystä ja pahaa oloa. Liikunta voi piristää ja auttaa kestämään huonon fiiliksen. Liikkua voi miten haluaa, mutta täytyy muistaa välttää kaatumisia ja iskuja vartaloon.

Raskauden toiselle kolmanneksella ollaan yleensä elämänsä kunnossa ja huono olo on väistynyt pois. Tällöin kehossa alkaa tapahtua muutoksia ja ne huomioiden voi turvallisin mielin liikkua kuten haluaa. Liikunta saattaa auttaa myös kipuihin, joita liitosten löystyminen aiheuttaa.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella kohtu saattaa olla jo niin iso, että on vaikeata hengittää. Kuntoiluliikkeet kannattaa tehdä pienempinä ja nauttia niistä pienistä asioista joita voi tehdä. Kaikki täytyy ottaa rauhallisesti ja suuria fyysisiä ponnisteluja tulee välttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *